Svjetski tjedan svemira / 4. – 10. listopada 2018.

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada. Službeno ga je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1999., a održava se od 2000. godine.

Za vrijeme Svjetskog tjedna svemira po cijelome se svijetu organiziraju brojni događaji vezani uz svemir. Primjerice, 2017. godine organizirano je 3700 aktivnosti u 80 zemalja, od čega čak 138 u Hrvatskoj!

„Svemir ujedinjuje svijet“ tema je Svjetskoga tjedna svemira 2018. Odabralo ju je Upravno vijeće udruge Svjetskog tjedna svemira kojim predsjeda Francisco Javier Mendieta, ravnatelj Meksičke svemirske agencije, koji je vrlo lijepo sažeo bit ovogodišnje teme:

”Ovogodišnji plakat simbol je toga kako svemir povezuje ljude na Zemlji. Komunikacijski sateliti zbližavaju ljude povezujući međusobno udaljena mjesta. Sateliti za promatranje Zemlje pružaju nam zaštitu u slučaju katastrofa, a globalni navigacijski satelitski sustavi pomažu nam da pronađemo svoj put na ovome nepreglednom planetu.”

Aktivnosti koje se organiziraju diljem svijeta možete pratiti preko ove poveznice, a događanja u Hrvatskoj preko hrvatske internetske stranice i/ili preko stranice na Facebooku.

Plakat je dizajnirala Hannah Halcro, dodiplomska studentica zrakoplovnog inženjerstva na Sveučilištu Concordia u Montrealu u Kanadi, a hrvatskom jeziku prilagodile su ga Lana Ceraj i Vernesa Smolčić.

Vezani članci

Kao dio proslave 100. godišnjice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU), IAU organizira svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds – Imenujte egzoplanetni sustav – koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće. Više od 70 zemalja, uključujući Hrvatsku, organizira državne kampanje kroz...

Na prvom susretu amaterskih i profesionalnih astronoma u organizaciji Međunarodnog astronomskog saveza u Bruxellesu astronomi su razgovarali o izazovima s kojima se susreću te o tome kako ostvariti bolju međusobnu suradnju u eri moderne astronomije.Uloga astronoma amateraCjelodnevno druženje profesionalnih i amaterskih astronoma otvorilo je vrata...

Međunarodni astronomski savez pridružit će se 11. veljače proslavi UN-ova Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti vlastitim Danom žena i djevojaka u astronomiji. Pozivamo vas da se priključite, i tijekom veljače u svojoj zajednici organizirate raznovrsne događaje koje bi vodile ili u kojima bi sudjelovale...