Što nas čeka u ožujku?

Zamjena (s imenom i prezimenom) za Jane Houston Jones još uvijek nije pronađena, ali NASA-JPL je ovaj mjesec barem na vrijeme objavila ”Što nas čeka?” za ožujak.  A ono što nas čeka su: Jupiter ujutro, početak proljeća i posjet Košnici. Pogledajte gornji video i/ili pročitajte što nas čeka u nastavku.

Jupiter će ranoranioce pozdravljati cijeloga mjeseca

Potražite Jupiter nisko na nebu u smjeru jugoistoka jedan sat prije izlaska Sunca. A ako imate neometan pogled na obzor, vidjet ćete i Saturn i Veneru, nešto niže na nebu.

Svemirska letjelica Voyager 1

U ožujku obilježavamo 40. godišnjicu otkako je svemirska letjelica Voyager 1 1979. proletjela pokraj Jupitera. Zahvaljujući Voyageru prvi smo puta izbliza vidjeli taj divovski planet i njegove mjesece.

Dolazi proljeće

Ožujak donosi početak proljeća na sjevernoj polutki. Proljeće počinje 20.3. s proljetnom ravnodnevicom. Ravnodnevice se događaju dva puta godišnje, u proljeće i jesen, na one dane kada su dan i noć jednako dugi.

Od 20.3. do početka jeseni (u rujnu) dan će biti dulji od noći jer će Sunce svakoga dana prelaziti nešto dulji i viši luk preko neba, a najdulji će biti na prvi dan ljeta.

Upravo je suprotno na južnoj polutki, gdje 20. ožujka označuje jesensku ravnodnevicu.

Zvjezdani skup Košnica

Dolazak proljeća sjevernoj polutki donosi svježe cvijeće i zujanje pčela zbog čega je u ožujku izvrstan trenutak da pokušate uočiti skup Košnica.

Ova skupina mladih zvijezda udaljena je od nas otprilike 600 svjetlosnih godina i sastoji se od nekoliko stotina zvijezda koje su samo nekoliko stotina milijuna godina stare. «Samo» u usporedbi s 4 i pol milijarde godina našega Sunca. Premda se Košnica pod tamnim nebom i golim očima može vidjeti u obliku male mutne mrlje, najbolje ju je gledati dalekozorom.

Kako biste pronašli zvjezdani skup Košnica gledajte prema jugu i pratite liniju od sjajne zvijezde Siriusa (najsjajnije zvijezde na nebu) prema gore i malo lijevo, prema još jednoj od najsjajnijih zvijezda na nebu, Prokionu. Nastavite tim putem otprilike jednako daleko prema gore i zatim nekoliko duljina prstiju lijevo.

Premda je zvjezdani skup Košnica cijeli mjesec vidljiv u prvoj polovici noći, najbolje ga je tražiti u prvom i posljednjem tjednu mjeseca zato što sredinom mjeseca Mjesec jarko sja, zbog čega se slabije vidljiva tijela, poput ove skupine zvijezda, teže uočavaju.

Vezani članci

Donosimo još jednu epizodu NASA-ina mjesečnog video serijala Što nas čeka? s prijevodom na hrvatski, koji vam može koristiti kada bude trebalo odlučiti kamo usmjeriti pogled u rujansko nebo.Jedna od zanimljivosti i dalje je Mjesec, a ako još niste preuzeli e-knjigu o Mjesecu na dar, požurite! :) . Prijepis Što nas čeka u rujnu?...

U duhu proslave pedesete obljetnice spuštanja prvog čovjeka na Mjesec te stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU100) kao dio proslave IAU100 sa zadovoljstvom Vam prenosimo ovaj tekst o Mjesecu koji je 1997. godine napisao planetolog G. Jeffrey Taylor (danas emeritus na sveučilištu University of Hawai'i...

Odavno znamo za postojanje planeta u našem Sunčevu sustavu: uz Zemlju, još ih je sedam koji se okreću oko Sunca. Prvi planet izvan Sunčeva sustava potvrđen je tek 1992. godine, a takvi planeti nazivaju se egzoplanetima (riječ je skraćenica od pojma ekstrasolarni planet, što prebačeno u...