Što nas čeka u lipnju?

Stiže još jedan NASA JPL-ov video podcast Što nas čeka? na hrvatskom i koji vam može biti od pomoći u odabiru kuda usmjeriti pogled na nebo u lipnju.

Što nas čeka u lipnju?

Jupiter je budan cijelu noć, Merkur i Mars odlučili su se zbližiti, a Mjesec otkriva svoj nagnutu putanju.

Ovoga mjeseca Jupiter je najveći i najsjajniji, izlazi u sumrak i ostaje vidljiv cijelu noć. Najveći planet Sunčeva sustava briljantni je dragulj gledan golim okom, ali fantastično izgleda kroz dvogled ili mali teleskop, uz čiju ćete pomoć moći vidjeti četiri njegova najveća mjeseca, a možda čak i oblake koji ga okružuju.

A ako sada čeznete za tim da ga vodite izbliza, zahvaljujući ovim predivnim prizorima snimljenim iz NASA-ine svemirske letjelice Juno, koja trenutačno kruži oko Jupitera, taj će vam se planet činiti gotovo dovoljno blizu da ga dotaknete.

17. i 18. lipnja odmah nakon zalaska Sunca, Mars i Merkur naizgled će bit nevjerojatno blizu jedan drugome. Trebat će vam prilično neometan pogled na zapadni obzor kako biste ih vidjeli, jer će ta dva planeta biti samo nekoliko stupnjeva iznad njega (a što ste vi sjevernije, to će niže oni biti). No ako ih uspijete uloviti, prizor bi trebao biti spektakularan.

Sredinom mjeseca, od otprilike 14. do 19. lipnja, potražite Mjesec koji će sa Saturnom i Jupiterom činiti lijepu postavu na nebu, koja će se mijenjati svake noći kako se Mjesec bude kretao svojom putanjom oko Zemlje. 

Dok se divite tome trojcu, možete i sami pokušati uočiti jednu astronomsku zanimljivost, a sve što trebate je obratiti pozornost na Mjesečevo kretanje iz noći u noć.

Dakle, zamislite liniju koja prolazi između Jupitera i Saturna. Ovako. Ona više-manje predstavlja ravninu kojom Zemlja i drugi planeti kruže oko Sunca. Zamislite je kao veliki disk, a sebe kako unutar toga diska gledate prema njegovu rubu.

Dobro se zagledajte i vidjet ćete kako se Mjesec ne kreće istom putanjom. Iz noći u noć, on se kreće vlastitom putanjom, 18. lipnja prelazeći liniju između Jupitera i Saturna krećući se između tih dvaju divovskih planeta. Ta odvojena linija pokazuje da je Mjesečeva putanja malo nagnuta u odnosu na Zemljinu putanju oko Sunca.

Taj nagib u Mjesečevoj orbiti razlog je zbog kojega je pomrčina tako poseban događaj. Do pomrčine dolazi kada Mjesec zađe za Zemljinu sjenu ili kada Zemlja zađe za Mjesečevu sjenu.

S obzirom na to da Mjesec obiđe Zemlju svakoga mjeseca, možda biste pomislili da će svakoga mjeseca doći i do pomrčine Sunca ili Mjeseca, u kojoj bi se Sunce, Mjesec i Zemlja poredali u lijepu ravnu liniju. No umjesto toga, nagnuta Mjesečeva orbita znači da glavninu mjeseci Mjesec promašuje tu ijepu liniju, samo nekoliko puta godišnje susrećući se sa Zemljinom orbitalnom ravninom u pravom trenutku za susret sa Suncem.

Još mnogo toga moramo naučiti o Mjesecu i znanost je jedan od razloga zašto NASA namjerava nastaviti istraživanja Mjeseca, koristeći se i robotima i ljudima.

A evo i Mjesečevih mijena u lipnju.

Sve o NASA-inim sadašnjim i budućim misijama naći ćete na www.nasa.gov.

Ja sam Preston Dyches iz NASA-ina laboratorija ”Jet Propulsion” i ovo je ”Što nas čeka” za ovaj mjesec.

Vezani članci

Kao dio proslave IAU100 – stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU) – kroz program «Einsteinovske škole», koji se provodi po cijelome svijetu, posebno se obilježava opća teorija relativnosti. Naime, jedan od prvih dokaza Einsteinove opće teorije relativnosti – koja je promijenila naše poimanje gravitacije, prostora i...

Što se na nebu možete vidjeti ovoga mjeseca? Na kolovoškome nebu potražite «zvijezde padalice», odnosno ovogodišnji meteorski pljusak Perzeide, kako biste uživali u gledanju zvijezda, ali pazite – jarki Mjesec ove će godine nadvladati slabije meteore. Usto nas očekuju i Mjesečeve večernje posjete Jupiteru i...

Iako je Sunce u stvarnosti mnogo veće od Mjeseca, zbog toga što je i mnogo udaljenije od nas nego Mjesec, njegova prividna veličina na nebu otprilike je jednaka Mjesečevoj (kutni promjer Mjeseca i Sunca na nebu iznosi otprilike pola stupnja). Kako se Mjesec giba oko...